Het kookboek voor nette mensen

Soep

 

 

1,5 kilo pompoen
3 aardappels (bloemig)
1/8 liter slagroom
een handje peterselie
2 liter groentebouillon

POMPOENSOEP
Snij de pompoen als een meloen in moten. Haal de pitten eruit (die kun je eventueel nog roosteren) en snij vervolgens de moten in stukken van 5 cm. Nu kun je makkelijk de schil eraf snijden. Schil de aardappels en snij ze in stukken.
Breng de bouillon aan de kook. Doe de pompoen stukken erin en na 10 minuten de aardappels erbij. Na ongeveer 20 minuten is alles gaar. Zet een grote zeef op een andere pan en schenk de soep door de zeef.
Pureer de stukken pompoen met aardappel (in 2 of meer porties tegelijk) in de keukenmachine en draai de laatste seconden de slagroom en een handje peterselie mee.
Doe de groentepuree terug in de eerste pan en roer er zoveel van de bouillon door tot je de gewenste dikte hebt. Nog even opwarmen, maar niet meer laten koken. De basissoep is nu klaar.
Voor 6-8 personen.

 


Hierbij kunnen de volgende vullingen en garneringen worden gegeven
(maak een keuze - niet alles) :
• gerookte zalmsnippers (in stukjes knippen)
• Hollandse garnalen
• knoflookcroutons (recept onderaan)
• fijngesneden bosuitjes en/of tuinkruiden, zoals dille, peterselie, kervel
• spekjes: in dikke reepjes even voorgebakken ontbijtspek
• en uiteraard gehaktballetjes (voorgekookt).
De garneringen in kommetjes op tafel zetten, zodat iedereen zich bedienen kan.



250 gram soepvlees (rund)
1 ui met kruidnagelen erin
2 teentjes knoflook
1 rood pepertje
een stukje verse gember
1 stengel citroengras
1 takje lavas (maggieplant)
2 cardamompitten
1 theelepel kummelzaad
1 theelepel korianderkorrels

750 gram broccoli
een half blikje kokosmelk
een handje korianderblad
1 eetlepel kurkuma
BROCCOLISOEP
Trek eerst de bouillon door het vlees op te zetten met een liter koud water, aan de kook brengen en dan afschuimen. Nog een halve liter water erbij en met de kruiden en specerijen erbij (de pitten en korrels pletten) plus wat zout 2 uur zachtjes laten trekken. Daarna de bouillon zeven en het vlees apart houden.
De broccoli in stukjes snijden -de stelen en de stronk in dunne plakjes gesneden ook erbij. In 15 minuten in de bouillon gaarkoken.
Een zeef op een andere pan zetten, de bouillon door de zeef gieten en de gare broccoli laten uitlekken en een beetje laten afkoelen.
In de keukenmachine pureren.
De kokosmelk erbij en de kurkuma en ten slotte een handje korianderblaadjes. Pureer nog heel even met de pulseknop.
Doe de broccolipuree terug in de pan en schenk er zoveel bouillon bij tot je een mooie dikte hebt.
Snij het soepvlees in kleine stukjes en verdeel over vier (of 6) soepkommen. Schenk de soep in de kommen en garneer met een blaadje koriander.
Voor 4-6 personen.
 

 

 

 

 

 

 

 

COURGETTESOEP, BLOEMKOOLSOEP, PREISOEP
Deze soepen worden op precies dezelfde manier gemaakt als pompoensoep. Trek eerst een vlees- of groentebouillon, of als je wilt opschieten neem je een maggiblokje of bouillon uit een pot (maar bedenk wel: daar kan MSG in zitten).
Kook de groente met een paar aardappels erbij zacht en gaar. Zet een zeef op een andere pan, de groente laten uitlekken, dan pureren, room of crème fraiche erbij, handje peterselie (of een lepeltje pesto) erbij, terug in de pan, bouillon erbij tot de gewenste dikte.

Het kan ook zonder aardappels, bij voorbeeld bloemkoolsoep: van gepureerde bloemkool maak je een mooie gebonden soep zonder aardappels.

Andere groenten maken de soep zonder aardappel als bindmiddel misschien te waterig - zeker courgettesoep of preisoep is lekkerder met een aardappeltje.

2 liter runder- of groentebouillon
100 gram groene Puy-linzen
100 gram gele (of bruine) linzen
2 aardappels (bloemig)
50 gram magere spekblokjes
3 bosuitjes of chalotjes, 2 teentjes knoflook - geplet
een klein rood pepertje
soepgroente, b.v. 3 worteltjes, een prei, twee stengels bleekselderie.
een pikant worstje
een eetlepel crème fraiche
bladpeterselie

LINZENSOEP
Maak eerst twee liter runderbouillon of groentebouillon (of gebruik een blokje).
In een braadpan met een klein beetje olie de uitjes en knoflook smoren met de spekblokjes. Daarna wat kleingesneden soepgroente, zoals worteltjes, prei, selderie erbij en vervolgens de groene Puy-linzen en een halve liter bouillon. Zachtjes gaarsmoren in een half uurtje.
In een andere pan de gele linzen met twee in stukjes gesneden aardappel in de bouillon gaar laten worden in een half uur à 45 min. Zet een zeef op een (andere) grote pan en schenk de boullion met de nu zacht geworden gele linzen door de zeef. Pureer de massa in de keukenmachine en voeg op het laatst een eetlepel crème fraiche en een handje bladpeterselie toe.
Roer deze puree door de groene linzen in de braadpan, voeg daarna zoveel van de bouillon toe tot een mooie dikke soep ontstaat.
Je kunt er nog een in plakjes gesneden pikant worstje doordoen en een handje peterselie.

 

 

Twee soorten linzen in twee pannen lijkt overdreven ingewikkeld, maar het loont de moeite: de groene puy-linzen blijven mooi stevig, de gele (of bruine) linzen koken stuk en binden de bouillon (zoals bij erwtensoep).
Kook de Puy-linzen zonder zout, dan worden de velletjes niet stug.

Er kan natuurlijk ook een (ossen-) rookworst bij.

Met een stukje brood en een salade erbij is het wel voor 4 personen een maaltijdsoep.

Als voorgerecht: voor 6-8 personen.

250 gram champignons
20 gram gedroogde eekhoorntjesbrood (cèpes)
40 gram boter
40 gram bloem
1,5 liter runder- of kippen- of groentebouillon
1 dl room
1 bosuitje
een handje peterselie

CHAMPION CREME SOEP
Week de gedroogde eekhoorntjesbrood
in een kommetje warm water. Na een kwartier het water afgieten en bij de bouillon doen. De geweekte paddestoelen in kleine stukjes snijden.
In de bouillon de helft van de in plakjes gesneden champignons zachtjes koken. Doe er ook geweekte paddestoelen erbij.
In een andere pan heb je in een klein klontje boter een gesnipperd bosuitje gefruit met de rest van de gesneden champignons.Smoor vlug tot ze zacht zijn, maar nog licht van kleur.
Maak intussen een roux: Doe 40 gram boter in een stevige (Creuset) pan en laat smelten, maar niet bruin worden, voeg 40 gram bloem in één keer toe en roer tot alle boter is opgenomen. Je krijgt nu een flinke bol. Voeg bij scheutjes tegelijk de warme bouillon bij, steeds roeren tot de bouillon is opgenomen en de saus langzaam maar zeker steeds gladder wordt. Uiteindelijk krijg je de gewenste dikte.
Nu de champignons bij de gebonden soep voegen en tenslotte de room en de fijngehakte peterselie erbij. Daarna warm houden of meteen opdienen, maar beslist niet meer laten koken.

Dit is de soep die op de tv
altijd uit een blikje of zakje wordt getoverd.
Nu maken we hem zelf. Inderdaad niet zo moeilijk en echt lekkerder.

KIPPENSOEP

2 braadpoten (samen circa 750 gram)
1 prei
3 worteltjes
1 uitje
1 teentje knoflook
1 takje lavas
3 takjes peterselie
3 blaadjes salie
3 takjes thijm
1 stukje foelie
een draadje saffraan
peperkorrels, korianderkorrels

vulling:
200 gram champignons
1 bosuitje
paar takjes peterselie
vermicelli of matzeballen
klontje boter

 


 

 

Begin de avond tevoren.
Neem een grote soeppan
Zet de poten op met 2,5 liter koud water. Breng aan de kook en schuim af. Voeg 2 theelepels zout toe en alle kruiderijen.
Snij de prei in ringen en voeg erbij – bewaar een paar ringetjes prei voor garnering.
Snij de worteltjes in stukjes en doe ze er ook bij.
Breng opnieuw aan de kook en laat op het laagste pitje 2 uur zachtjes trekken.
Haal de poten uit de bouillon.
Zeef de bouillon en laat hem overnacht goed afkoelen.

De volgende dag ligt er een laag vet op debouillon. Schep die er netjes af.
Haal het vlees van de kippenpoten en snij het in nette stukjes.
Verwarm de bouillon, laat een paar ringetjes prei en wat plakjes wortel zachtjes gaar worden.
Proef of er nog zout bij moet.

In New York kun je een pakje matzeballenmeel kopen.
Maak het meel aan met ei en olie (of kippe- of eendevet) en vorm kleine balletjes. Kook ze een kwartiertje mee in de bouillon.

Maar je kunt natuurlijk ook een handje vermicelli in de bouillon doen.


foto binnenkort

 


4 sneetjes oud brood
(wit of bruin of ciabata)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
zout

KNOFLOOKCROUTONS
Snij van 4 oude boterhammen de korst af en snij ze in blokjes van 1,5 cm.
Doe de broodblokjes in een schaal met twee eetlepels olijfolie en twee fijngesneden teentjes knoflook. Meng goed door en laat een uurtje staan.
Verwarm intussen de oven op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, daarop de broodblokjes - mooi uitgespreid - niet op elkaar - en zet 10 min in de oven op 200 graden..
Strooi er zout over en laat afkoelen.
Serveer lauw-warm bij soep.

Mijn man eet bij zijn soep graag een 'soepstengel' van de bakker, maar zelfgemaakte croutons zijn natuurlijk veel leuker.

Het lijker er veel, maar je kunt nooit genoeg maken. Ze gaan zó op.

Ook bij salades zijn ze heerlijk.

  KOMKOMMERSOEP met ZALM
Recept van mijn Duitse vriendin
Binnenkort volgt dit recept


     
terug naar Home terug naar Kookboek inhoud
Ideeën of suggesties