Het kookboek voor nette mensen door Marianne Bernard

In zijn roman ‘Alleen maar nette mensen’, die volgens de auteur natuurlijk fictie is en zeker niet autobiografisch, beschrijft Robert Vuijsje, de zoon van mijn man, het familieleven rond de grote vierkante witte eettafel – een zogenaamde Jan des Bouvrie-tafel – van zijn fictieve ouders. Vanzelfsprekend is dit een ironische karikatuur van de werkelijkheid.
Het leek me aardig om de recepten van de etentjes, zoals ze in ‘Alleen maar nette mensen’ worden beschreven, te verzamelen in een ‘Kookboek voor nette mensen’.

Ik geef hier recepten voor huiselijke etentjes voor 4, 6 of 8 personen - geen basisrecepten; die veronderstel ik wel bekend. Dus hoe je een lekkere biefstuk met frites klaarmaakt, zult u niet hier vinden. Wel veel feestelijke schotels en hapjes die ik serveer bij dinertjes of partijtjes met vrienden.
Het is bij ons thuis geen restaurant en ik heb ook niet de pretentie om restaurant-achtig eten te koken.
Ik geef de voorkeur aan serveren op grote schalen - in mijn kleine keuken is geen ruimte om 6 of 8 bordjes mooi op te maken. Ook breng ik zo nooit iemand in verlegenheid die maar een klein beetje wil nemen of iets niet lekker vindt.
In mijn kookboek staat een apart Feest-hoofdstuk , maar je ziet meteen dat alle gerechten in het boek een soort feest-eten zijn. Het is lekker eten, lichtvoetig, misschien soms decadent, maar vooral bedoeld om van te genieten.

 

 

SALADES
Herfstsalade met blauwe kaas en walnoten
Amerikaanse koolsla - Coleslaw
Komkommer allerlei
Wortelsalade
Zaziki
Vleessalade
Waldorfsalade
Salade Caprese

 

SOEPEN
Pompoensoep
Broccolisoep
Linzensoep
Champignon-crèmesoep
Kippensoep
Komkommersoep
Knoflook croutons

VLEES
Beef Wellington
Runderrollade uit de oven|
Gehaktbrood
Lamsrollade
Gehaktballetjes
Beef Stroganoff
Ossobuco
Gevulde papriks's met lamsgehakt
GROENTE EN AARDAPPELS
Spinazietomaten
Aardappelpuree
Aardappel-groente-gratin
Aardappel-pompoen puree
Boontjes en boontjes
Spruitjes
Lofjes met ham en kaas
Gevulde courgettes met lamsgehakt
Couscous met paprika en courgette
Appelmoes

VIS
Makreelmousse
Zalmfilets
Vispannetje
Viskoekjes
Gevulde avocado's en tomaten
met garnalen
Haringsalade
Tomaatjes met zalmcrème


TAARTEN
Appeltaart
Far Breton
Citroentaart
Chocolade-noten ring
Cake met appel en noten
Bourdaloue
Abrikozentaart
Kersttaarten

 

FEEST
Hapjes en buffetgerechten
Komkommer-kwark-mousse met krab
Zwarte pasta met gerookte zalm en groene asperges
Gevulde eieren
Het blad van Roux
Linzensalade
Driekleuren vismousse
Groentemousse in twee kleuren
Groentepuddinkjes in kleuren
Circassische kipsalade

TOETJES
Chocoladepudding
Citroenmousse
Rode vruchtenpudding
Rode appelpudding
Witte chocoladepudding
Aardbeien-frambozen toetje
SAUZEN, DIPS EN SMEERSELTJES
Spelen met de keukenmachine
Pesto
Korianderpesto
Rode pesto
Avocadomousse
Hummus
Puree van bietjes
Tapenade
HARTIGE TAARTEN
Courtegge-rijst taart
Quiche met lamsgehakt en groenten
Quiche met zalm en broccoli
Cheesecake met geitenkaas en gorgonzola
Hartige cake
Worstebroodjes
Fetabroodjes

KOEKJES
Kokos macronen
Boterkoekjes
Pitmoppen
Havermoutkoekjes
Zoute koekjes

terug naar Home