Het kookboek voor nette mensen

Groente en aardappels
 



1 pond spinazie
6 stevige tomaten van 6 à 7 cm
2 eieren
1 eetlepel crème fraiche
2 eetlepels broodkruim of paneermeel
2 eetlepels geraspte oude kaas

 

 

 

 


SPINAZIETOMATEN

Snij een kapje (de kant van het kroontje) van de tomaten af. Zorg dat de tomaat niet omrolt. Snij eventueel een klein schijfje van de bodem.
Hol de tomaten uit: met een grapefruit-mesje het vruchtvlees lossnijden, daarna met een theelepeltje leeghalen. Bewaar de kapjes en de pulp voor iets anders (soep!). Bestrooi de tomaten aan de binnenkant met een klein beetje zout en zet ze op hun kop op een bord met daarop een vel keukenpapier. Laat even rusten.
Was de spinazie zorgvuldig en slink ze met aanhangend water in twee porties in 2 minuten in de magnetron.
Laat de spinazie uitlekken in een vergiet, zet er een bordje met een gewicht op.
Nu de spinazie een beetje fijnsnijden en mengen met de crème fraiche, 1 eetlepel broodkruim en 1 eetlepel geraspte kaas. Doe er peper, zout en nootmuskaat door.
Splits de eieren. Roer de dooiers los en meng ze door de spinazie .
Klop de eiwitten stijf en meng door de spinaziemassa: eerst een lepeltje eiwit erdoor, dan alles door het eiwit.


Dep de tomaten droog en strooi er een klein beetje broodkruim in. Vul de tomaten met de spinazie en strooi er de rest van de geraspte kaas en de broodkruimels bovenop.
10 minuten in de magnetron op vol vermogen. ( bij voorbeeld terwijl je het voorgerecht eet). Direct serveren.

Door het stijfgeslagen eiwit is dit een zogenaamd gesouffleerd gerecht.
De spinazie smaakt zacht en romig.
Mijn man zei het al:
'Ze waren veel lekkerder dan ik vreesde'.

Variatie:
Flensjes vullen met de spinazie, dan heb je een vegetarisch voorgerecht of hoofdgerecht.
Reken per persoon 1 flensje (dun bakken, middenmaatje). Leg een bergje spinazie midden op het flensje en rol op. Leg de flensjes in een rij in een ovenschaal.
Schenk over de flensjes een bechamelsaus met oude kaas. Strooi er nog wat kaas over. 15 minuten in de oven op 250 graden.
Met lasagnavellen als pannekoekje gaat het ook.
Zowel voor flensjes als lasagnavellen geldt: doe er een beetje saus over, anders wordt het een droge boel.

 

 

 

1 kilo aardappels (bloemig)
250 ml melk
50 ml room of crème fraiche
een klont boter
broodkruimels
geraspte kaas

AARDAPPELPUREE
Kook de aardappels in water met zout. Giet ze af. Stamp tot een puree en doe er warme melk, room en een klontje boter door om het smeuig te maken.
Doe de puree in een ovenschaal maar hou een kwart apart. Doe die in een (wegwerp plastic) spuitzak met een grove tuitmond erop. Spuit de puree in een mooi patroon bovenop.
Broodkruimels, geraspte kaas (hoeft niet persé) en kleine klontjes boter erop en 20 min in de hete oven.
Op de foto een luxe puree bij een groot diner voor 8 personen of meer (2x het recept).

 


Voor eenvoudige etentjes, of voor onvoorziene gasten, kun je natuurlijk stiekem instant puree gebruiken.
Die koop ik dan wel bij Delhaize in België. Mijn man proeft geen verschil.
Hij zegt gewoon: 'Hmm lekker puree'.



750 gram aardappels Nicola
750 gram pompoen
een flinke venkel
100 ml room
2 eetlepels pesto
4 eetlepels geraspte oude kaas

AARDAPPEL-POMPOEN-VENKEL- SCHOTEL
Schil de aardappels, snij ze in blokjes en maak ze in 2 porties gaar in de magnetron. Per portie 6 min op vol vermogen (prik even of ze net gaar zijn).
Snij de pompoen in stukken, snij de schil eraf, en snij de stukken in blokjes net zo groot als de aardappels. Maak ook deze gaar in de magnetron.
Snij de venkel in stukjes en maak ook die gaar in de magnetron.
Vet een grote ovenschaal in met boter.
Meng in een kommetje 100 ml room met 2 eetlepels pesto. Meng alle gare groenten goed door elkaar en roer er de room en twee lepels kaas door. Doe alles in de ovenschaal en strooi er tenslotte de rest van de geraspte kaas over.
Zet 15 min in een voorverwarmde oven.
Bijgerecht voor 8 personen.


Je kunt natuurlijk ook alle groenten gewoon in de pan koken, maar als je het in de magnetron doet zijn ze als het ware gestoomd en zit er veel meer smaak aan en hou je mooiere blokjes.

Deze schotel kan heel goed 's morgens of de avond tevoren worden voorbereid. Zet hem dan wat langer in de oven.

500 gram aardappels (bloemig)
500 gram pompoen
een half bekertje crème fraiche
boter, broodkruim
bladpeterselie

POMPOEN-PUREE
Snij de pompoen in stukken en snij daarna de schil eraf. Kook de pompoen (in 2 porties) in 5 minuten in de magnetron gaar.
Kook de aardappels gewoon in de pan, giet af en stamp er puree van.
Pureer de gare pompoenstukken in de keukenmachine, voeg de crème fraiche en een handje peterselie, peper en zout toe, eventueel een theelepeltje tomatenpuree voor de kleur. Meng de aardappelpuree met de pompoenpuree en stort alles in een ingevette ovenschotel.
Vlak voor het serveren nog even in de oven zetten op 200 graden met een beetje broodkruim en een klontje boter erop, eventueel wat kaas erover strooien.

 

 


Mijn man eet graag overal kaas op en door, vandaar ook deze puree met kaas, maar zonder kaas is hij ook prima:
zacht van smaak, een herfstig bijgerecht bij vlees of wild.

Een bijgerecht voor 6-8 personen.


1 pond spruitjes
3 bosuitjes
250 gram champignons
100 gram gedroogde pomodori in olie
(z.g. half-gedroogde)
olijfolie

SPRUITJES MET CHAMPIGNONS EN GEDROOGDE POMODORI
Maak de spruitjes schoon en kook ze in water met zout in 10 min beetgaar. Giet af en laat in een vergiet uitlekken.
Bak de bosuitjes in een scheutje olijfolie en doe er de in kwarten gesneden champignons bij.
Bak op zacht vuur een paar minuten.
Voeg tenslotte de geroosterde tomaten toe en meng de spruitjes erdoor.

 

Deze winterse groenteschotel past bij alle soorten vlees.
Je zou natuurlijk bij de champignons nog een ons spekblokjes mee kunnen bakken.

 



1 kilo verse witte bonen (ongedopt).
Van een kilo verse witte bonen
hou je ongeveer 750 gram boontjes over.
Hier heb ik ongeveer 400 gram gebruikt. De rest heb ik ingevroren.

 

 

 

 

BOONTJES EN BOONTJES

In de zomer (en na-zomer) kun je soms verse witte bonen vinden op de Franse markt (zoals hier op de markt in Metz, Noord-Frankrijk).
Deze bonen moet je dus eerst zelf doppen. Pas daarna kun je ze koken en er met spercieboontjes erbij een heerlijk gerecht van maken.
Kook de witte boontjes in ruim water zonder zout, met bonenkruid. Proef wanneer ze gaar zijn - na ongeveer 20 minuten. Dan pas zout erbij doen. Daarna afgieten op een vergiet en laten uitlekken.
Nu kun je de helft invriezen en de andere helft gebruiken voor dit gerecht.

Fruit een uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie met een klein rood pepertje. Meng de gare bonen erdoor en fruit een paar minuten mee. Nu mengen met gekookte spercieboontjes.
Een heerlijke zomerse groente.


Jammer dat vaak niet gesnapt wordt hoe bijzonder dit hapje is: zelfgedopte verse witte bonen in een heerlijke saus.
Mijn man denkt echt dat witte bonen in tomatensaus uit blik net zo lekker (of 'vies') zijn.
Dit is een zomers gerecht.
In de winter maak je lekker een schotel van spercieboontjes met diepvries tuinboontjes.

 

 

1 kilo kleine courgettes
1 pond lamsgehakt
1 uitje en 2 teentjes knoflook
olijfolie
2 eetlepels broodkruimels
50 gram geraspte kaas
zout en peper, cayenne, piment,
herbes de provence

 

 

GEVULDE COURGETTES MET LAMSGEHAKT
Verwarm de oven op 180 graden
Beboter een ovenschaal.
Hol de courgettes uit met een lepeltje tot je een dunne wand overhoudt. Strooi er zout in en laat op hun kop uitlekken.
Fruit de ui en de knoflookteentjes in de olie zachtjes aan.
Roerbak het lamsgehakt erdoor tot het kleur heeft gekregen.
Bestrooi de uitgeholde courgettes met wat broodkruim en meng de rest van het brood door het gehakt, evenals de helft van de kaas en flink wat specerijen.
Vul de courgettes met het gehaktmengsel en strooi er de rest van de kaas over.
Zet 20 minuten in de oven.

 


Je kunt ook een paar tomaatjes meevullen.
In de Provence is dit onderdeel van een grote schotel van allerlei gevulde hapjes: Petits farcies.

3 rode of gele paprika's
2 courgettes
2 teentjes knoflook
olijfolie
Couscous op de gewone manier bereiden, eventueel met wat doperwtjes en spercieboontjes en schijfjes wortel er door.
Geef er een hete rode saus bij.

 

COUSCOUS MET GEROOSTERDE PAPRIKA'S EN GESTOOFDE COURGETTE REEPJES

Geroosterde paprika's
Verwarm de gril voor op de hoogste stand. Neem drie of meer rode en/of gele paprika’s.
Leg de paprika’s op een vel alufolie op het ovenrooster, vlak onder de gril, maar niet er tegenaan.
Keer na 10 min heel voorzichtig met twee lepels of een speciale keukentang de paprika’s om en laat nog even verder roosteren. Ze mogen een beetje zwart worden.
Draai de gril uit, haal de paprika’s uit de oven en doe ze in een stevige plastic zak die je met een knijper dicht maakt. Wacht een kwartiertje (of langer) en haal de paprika’s uit de zak. Nu kun je het vel er makkelijk afpulken en de paprika’s in repen snijden. Bewaar het vocht dat eraf komt. Tenslotte de paprika’s mooi gelijk snijden en ze zijn klaar voor een schotel.

 

 


Gestoofde courgettes

Was twee mooie rechte niet te grote, stevige, courgettes.
Snij het kapje en het einde eraf en snij de courgettes in de lengte in drie gelijke stukken. Snij ieder stuk vertikaal in vieren en snij de zaadjes eruit. Nu heb je 12 gelijke platte stukken. Snij die nog eens ieder in drie reepjes.
In een kleine tefalpan twee geplette, fijngesneden knoflookteentjes in een flinke scheut olijfolie zachtjes fruiten. Daarna de courgettereepjes met de olijfolie en de knoflook in een ovenschaal goed mengen. Zet 3 kwartier in de oven op 150 graden. De courgettereepjes moeten nu zacht zijn.

"Ze liep naar de keuken om het hoofdgerecht te halen, een rosbief van de diervriendelijke slager, met aardappelgratin en witlof met kaas en koshere ham eromheen."
Uit: 'Alleen maar nette mensen' door Robert Vuijsje.


8 lofjes (2 per persoon)
8 plakjes Ardenner ham
een half ons geraspte oude kaas
boter

LOFJES MET KAAS EN HAM
Beboter een ovenschaal.
Verwarm de oven op 225 graden.
Snij van de lof het eindje af, maar laat de blaadjes er niet afvallen.
Breng een pan water aan de kook met zout en kook hierin de lofjes 15 minuten. Prik om te controleren of ze gaar zijn.
Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit het water en laat ze in een vergiet uitlekken.
Rol nu elk lofje in een plakje Ardenner ham en leg de lofjes netjes in het gelid in de ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas over en zet 15 min in de hete oven.

Op precies dezelfde manier maak je
PREI MET KAAS EN HAM
Maak een kilo (niet zo dikke) prei goed schoon.
Snij de prei in stukken van 8 cm.
Maak ze gaar in twee porties in de magnetron. (5 min per portie).
Laat goed uitlekken.
Snij 2 ons Ardenner ham plakken in de lengte door.
Rol ieder stukje prei in een reep ham en leg in een beboterde ovenschaal.
Strooi er 50 gram geraspte kaas op.
Je kunt er ook een bechamel met kaas over schenken.
15 minuten in de hete oven (225 graden).




4 of 6 goudreinetten
géén suiker
eventueel kan er kaneel door
en/of 1 lepeltje bakgember
en/of een handje rozijnen

Geen suiker nodig.

 

APPELMOES
Dit is het simpelste recept ever.
Schil de goudreinetten, snij ze in kwarten, haal de klokhuizen eruit en snij ze in kleine stukjes.
Doe 2 appels tegelijk in een magnetronschaal, doe er een halve dl water bij en verwarm 6 min op vol vermogen. De andere appels daarna idem etc.
Doe de appelmoes in een schaal en serveer warm of koud.

 

 

Je zou denken dat iedereen appelmoes heerlijk vindt, maar dat is niet zo.
De beroemde Braziliaanse voetballer Romario lispelde een beetje in zijn charmante Nederlands en dat klonk grappig, zeker als hij zei: 'In Nederland hebben jullie iets dat appelmoes heet.' Hij trok daarbij een heel vies gezicht.
terug naar Kookboek inhoud

terug naar Home