Het kookboek voor nette mensen

KOEKJES ZOET EN ZOUT

250 gram bloem,
150 gram boter,
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
een paar lepels ijskoud water
1 ei (om te bestrijken)
een handje geblancheerde ontvelde amandelen, gehalveerd

 

 

PITMOPPEN
zoals ik ze van mijn Oma leerde

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maak een deeg door de koude klontjes boter door de bloem met de suiker en het ei en een beetje koud water te kneden tot een bal.
Pak het deeg in plastic folie en leg het een half uur (of langer) in de ijskast.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat of gebruik een siliconen bakmat.
Als het deeg is opgesteven beginnen met een kleine plukjes deeg in je hand te nemen en kleine bolletjes rollen.
Daarna de bolletjes op het bakpapier leggen, dan met een natte vork platmaken.
Met een kwastje losgeklutst ei erop smeren.
Tenslotte in ieder koekje een (halve) amandel drukken.
Dan 20 minuten in de oven op 160 graden. Laat ze op een rooster uitwasemen en afkoelen.
En als ze klaar zijn heten ze ineens: pitmoppen.

 

 


Ik herinner me nog hoe ik gezellig
samen met mijn nichtje in de keuken
van mijn Oma stond te knoeien.
We mochten zelf koekjes bakken.
Natuurlijk gebruikte mijn Oma geen
boter maar Blue Band -
ze zei: bleu band.


3 eiwitten
120 gram gemalen kokos
25 gram bloem
25 gram amandelpoeder
50 gram poedersuiker
75 gram suiker
een drupje vanille-essence
of een zakje vanillesuiker
een snufje zout

KOKOS MACRONEN
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop de eiwitten met een snufje zout zeer stijf tot je 'pieken' krijgt (gebruik de mixer).
Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en klop nog even door.
Zet de mixer nu weg en zeef de bloem en het amandelpoeder in het eiwit, roer losjes door het eiwit zonder te kloppen.
Meng er tenslotte ook de kokos en de suiker door en een drupje vanille-essence.
Schep de massa in een spuitzak met grove tuit en spuit ringen of bergjes op een bakplaat waar je vellen ouwel op legt.
Bak 20 minuten op 160 graden.
De bakplaat uit de oven halen.
De ouwel voorzichtig losscheuren rond de koekjes (ze kleven eraan). De koekjes op een rooster leggen en de ouwel later bijknippen.

 

Soms heb je voor een recept alleen eierdooiers nodig.
Zorg dat je de eieren zorgvuldig splitst, zodat er geen geel bij het wit komt.
Bewaar de eiwitten om iets lekkers te maken zoals deze koekjes.

een restje zandtaartdeeg
een restje losgeklopt ei
een eetlepel bakgember
een handje geschaafde amandelen

 

BOTERKOEKJES MET GEMBER EN AMANDEL

Rol het deeg uit tot een platte lap van een halve cm dik.
Steek er met een vormpje kleine koekjes uit, leg die op een bakplaat waar een vel bakpapier op ligt.
Besmeer de koekjes met losgeklopt ei (dat hou je ook over van de grote taart) en plak daarop wat fijngesneden bakgember uit een potje en wat geschaafde amandelen.
Als de echte taart uit de oven komt, gaan de koekjes er 10 à 15 minuten in op 180 graden..
Laat ze op een rooster uitwasemen en afkoelen. Ongeveer 15 stuks.

 

 

 

 

Iedere keer dat ik zandtaartdeeg maak
voor een taartbodem, schiet er wel een restje over.
Gooi dat restje niet weg, maar maak er koekjes van.



 

 

 

HAVERMOUTKOEKJES

RECEPT p.m. binnenkort

 

 




 


een pakje diepvries roomboter
bladerdeeg (10 plakjes)
een flinke lepel zout
een ei
halve amandelen

 

 

 

ZOUTE KOEKJES

Verwarm de oven voor op 225 graden.
Laat het diepvries bladerdeeg ontdooien.
Bestrook de ontdooide plakjes rijkelijk met zout, rol het er met de deegrol losjes in.
Snij met een rollertje nette schuine repen of driehoekjes van de plakjes.
Je kunt ook leuke vormpjes uitsteken.
Leg de koekjes op een bakplaat met daarop een vel bakpapier, of de siliconen bakmat.
Klop het ei los en bestrijk alle koekjes ermee.
Tenslotte in ieder koekje een halve amandel duwen.
15 min bakken.

 

 

 

Soms heb je 2 bakplaten nodig -
in de hetelucht-oven kunnen die tegelijk boven elkaar.


terug naar Kookboek inhoud Ideeën of suggesties terug naar Home