Het kookboek voor nette mensen

Hartige taarten en hartige hapjes

1 kilo courgettes (3 of 4)
150 gram rijst
2 teentjes knoflook
1 rode ui
5 eieren
200 ml crème fraiche
olijfolie
100 gram geraspte parmezan
thijm, rozemarijn

COURGETTE-RIJST-TAART
Was de courgettes en snij ze in plakken van 1 cm. In een stevige (gietijzeren) braadpan een paar eetlepels olie heet laten worden en de gesnipperde ui en het knoflookteentje zachtjes fruiten.
Na een paar minuten de courgette erbij doen en meebakken. Omscheppen, het moet licht van kleur blijven.
Na een kwartiertje de rijst erbij doen en alles heel goed omroeren en mengen.
Flink wat zout en peper bij en ook royaal thijm en rozemarijn. Nu het gas laag zetten, een deksel op de pan doen en een half uur alles laten smoren tot de rijst gaar is en de courgetteplakjes zacht zijn. Het idee is dat de rijst gaart in het vocht dat van de courgettes afkomt. Mocht dit niet lukken, voeg dan nog een beetje water toe.
Vet een porseleinen ovenschotel van 30 cm in. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop in een kom de eieren met de crème fraiche (met de mixer).
Meng de courgette-rijst massa door de eieren en de crème fraiche en voeg 50 gram geraspte parmezan toe. Schep alles in de ovenschotel. Leg een paar courgetterondjes plat bovenop.
Strooi tenslotte de rest van de kaas erover en zet in de oven.
15 min op 200 graden, daarna 45 min op 120 graden.


 

Dit is eigenlijk een soort tortilla, maar niet met aardappelen, maar met rijst.
Je kunt natuurlijk ook een restje gekookte rijst gebruiken.

Wij maken deze hartige taart vaak met succes voor onze vegetarische vrienden. Dan is het een lekker hoofdgerecht voor 4 personen.

Als koude schotel is het een prima picknick- of borrelgerecht.
Dan kun je de hartige taart in blokjes serveren. Genoeg voor heel veel personen, maar het gaat zo op.

400 gram lamsgehakt
7 plakjes diepvries bladerdeeg
olijfolie
1 rode paprika
2 worteltjes in plakjes
1 prei in ringen
2 bosuitjes
1 rood pepertje
5 eieren
125 ml crème fraiche
50 gram geraspte oude kaas


QUICHE MET LAMSGEHAKT EN GROENTEN
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een tefal taartvorm van 28 cm in.
Ontdooi 7 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg.
In een grote koekenpan smoor je de bosuitjes in 2 eetlepels olie
voeg het rode pepertje toe en tenslotte het lamgsgehakt.
Roerbak tot het gehakt lichtbruin gekleurd is.
Intussen in de magnetron de in stukjes gesneden paprika in 5 min gaar maken.
De prei en de worteltjes ook in de magnetron in 5 min gaar maken.
Meng de groenten door het gehakt en roerbak nog een minuutje.
Klop in een kom de eieren met de crème fraiche.
Meng het gehakt-groentemengsel door de eieren.
Intussen is het bladerdeeg ontdooid. Bekleed de vorm ermee, begin met een rij van 3 in het midden, dan 2 loodrecht daarop. Plak de plakjes aan elkaar en snij ze zodanig bij tot het past.
Stort nu de gehakt-ei-mengsel in het bladerdeeg. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet in de oven: 15 minuten op 200 graden, daarna 45 min op 125 graden.

Voorgerecht voor 8 personen
of
Hoofdgerecht voor 4 personen

4 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
4 eieren
100 ml crème fraiche
250 gram broccoli
150 gram zalmfilet
100 gram gerookte zalm snippers
50 gram geraspte oude kaas
een paar takjes dille


 

 

QUICHE MET ZALM EN BROCCOLI
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ontdooi het bladerdeeg, vet een bakvorm van 25 cm in met boter en bekleedt deze met het bladerdeeg, de plakjes over elkaar laten plakken en eventueel over de rand hangend deeg afsnijden.
Verdeel de broccoli in roosjes, was ze en maak ze in 5 minuten gaar in de magnetron. Laat uitlekken.
Verdeel de zalmfilet in drie stukken, pocheer ze in 5 minuten met een eetlepel Noilly Prat in de magnetron. Als de zalm gaar is in kleine plukjes trekken.
Breek de eieren in een kom en klop ze met de mixer. Voeg daarna de crème fraiche toe en klop nog even door, meng de veertjes dille erdoor en royaal zout en peper.
Verdeel de broccoliroosjes,de zalm, en de zalmsnippers over de bladerdeegbodem. Schenk het eiermengsel erover. Strooi er tenslotte de geraspte kaas over.
Bak de quiche 45 minuten in het midden van de oven.

 

 

 

 

Deze quiche is lichter en sneller klaar en een maatje kleiner dan de quiche met gehakt.
Een voorgerecht voor 6-8 personen.


 




5 plakjes diepvries deeg voor hartige taart
1 ei
25 gram geraspte kaas

500 gram ricotta
150 gram geitenkaas
200 gram gorgonzola
100 gram broccoli roosjes
100 gram geroosterde pomodori
50 gram zwarte olijven
50 gram groene olijven
1 geroosterde paprika
een handje fijngesneden peterselie
6 blaadjes gelatine
0,5 dl bouillon
0,5 dl cognac

voor 12-16 punten.

Geef deze taart als een koud voorafje of als een hapje bij de borrel.
Haal de taart een uurtje voor het serveren uit de ijskast.

 


 



 

 

HARTIGE CHEESECAKE MET GEITENKAAS EN GORGONZOLA
Ontdooi 5 plakjes deeg voor hartige taart. Beboter een taartvorm en verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de taartvorm met het deeg en bak blind (alufolie met blindbak-vulling). Bak 15 minuten en haal uit de oven. Verwijder de folie met de vulling en bestrijk de deegbodem met losgeklopt ei, strooi daarop 25 gram geraspte kaas. Bak nog 5 minuten.
Laat daarna de taartbodem op een rooster afkoelen.

Week de gelatine in koud water.
Pocheer de broccoli roosjes 3 min in de magnetron. Laat uitlekken.
Meng in de Magimix de ricotta met de in stukjes gebroken geitenkaas en de gorgonzola tot een dikke zalf. Schep in een ruime schaal.
Snij de pomodori en de paprika in kleine stukjes (bewaar iets voor garnering).
Controleer dat de olijven ontpit zijn en snij ze in kleine stukjes.
Meng alles losjes door de kaas-massa. Bestrooi royaal met peper. Door de kaas is het wel zout genoeg (proef).
Verwarm in een kopje de bouillon met de cognac 3 min op half vermogen in de magnetron en los de uitgeknepen gelatine erin op. Roer de gelei door het kaasmengsel en schep alles in de afgekoelde deegbodem.
Steek de broccoli roosjes er rechtop in en garneer met reepjes geroosterde paprika.
Laat minstens 4 uur of overnacht opstijven.



Het is aardig om hier ruccola pesto bij te geven.
Hak in de keukenmachine 75 gram ruccola met 20 gram pijnboompitten, 2 teentjes knoflook, een theelepel zeezout en een flinke scheut olijfolie.
Hak niet te lang, want dan verdwijnt de mooie groene kleur.
Bewaar in een klein jampotje.

Serveer de taart in punten met de pesto erbij.

N.B. Door de gelatine is dit geen zuiver vegetarisch gerecht.

 

Een verrassend hapje bij de borrel


3 eieren
150 gram bloem
een zakje gist poeder
(door de bloem mengen)
8 cl zonnebloemolie
13 cl melk (lauw-warm)
100 gram geraspte kaas

100 gram feta
100 gram Ardenner ham
100 gram gedroogde pomodori
50 gram zwarte olijven

voor ongeveer 20 plakjes

HARTIGE CAKE

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Het is niet nodig om een cakevorm met boter in te smeren: de cake is al vet genoeg. Je kunt natuurlijk ook een rechte cakevorm nemen. 26 cm is dan genoeg.

Klop de eieren met de mixer in een ruime kom, zeef de bloem en meng bij de eieren. Klop nog even door. Voeg met kleine scheutjes tegelijk de olie erbij en tenslotte beetje bij beetje de lauwe melk.
Leg de mixer nu weg en meng met een lepel met de hand de geraspte kaas erdoor. Nu heb je een basisbeslag voor hartige cake.
De vulling:
Snij een ons rauwe ham in hele kleine blokjes. Snij geroosterde tomaten in hele kleine stukjes - dat gaat makkelijk met de keukenschaar. Verbrokkel 1 ons feta, snipper de ontpitte zwarte olijven (de z.g. provençale zijn heel lekker).
Meng alles met een zachte lepel of pannelikker door het beslag.
Schenk het beslag in de cakevorm.
Zet de cake in het midden van de oven en bak in 45 minuten gaar.
Je kunt de cake het beste de avond tevoren al bakken, dan snijdt hij makkelijker.

 

 

 




Het idee voor dit recept kwam van het boek: Les Cakes de Sophie.
Ook in het Nederlands verschenen bij uitg. Fontaine, 2007: De Cakes van Sophie.
Een heel boek vol hartige en zoete cakes.
Als je het ziet wil je meteen beginnen.


10 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
1 ei
1 blikje cocktailworstjes - ongeveer 30 stuks

 

"Mijn moeder stond in de keuken worstebroodjes te maken. De leden van het opiniemakersoverleg willen soms net doen alsof ze geen intellectuelen zijn, maar gewone mensen. Ze denken dat gewone mensen worstebroodjes eten."
Uit: 'Alleen maar nette mensen' door Robert Vuijsje.

WORSTEBROODJES
Ontdooi het bladerdeeg.
Verwarm de oven op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Gebruik het kartelwieltje en snij ieder plakje in drie schuine repen.
Je hebt nu 30 repen deeg.
Leg nu op iedere reep deeg een worstje en rol het deeg op als een mini-croissantje.
Leg ze op de bakplaat.
Als alle worstebroodjes op de bakplaat liggen kun je ze met losgeklopt ei bestrijken.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de worstebroodjes in 15-20 minuten gaar.

 


De worstebroodjes waren oorspronkelijk bedoeld als 'mannen-voedsel' bij pokeravondjes, maar ze zijn wegens succes ge-upgrade tot borrelhapje bij chique partijtjes.

terug naar Kookboek inhoud

terug naar Home