Het kookboek voor nette mensen

Sauzen, dips en smeerseltjes
Spelen met de keukenmachine

 


een bosje basilicum
een half bosje bladpeterselie
2 teentjes knoflook (even platpersen)
een theelepel grof zeezout
een eetlepel pijnboompitten
olijfolie

PESTO MET BASILICUM
Van de basilicum alleen de blaadjes gebruiken – niet de stelen.
Zet het mes in de keukenmachine en meng snel alle ingredienten - behalve de olijfolie - hak kort met de pulse-knop.
Het moet een rulle massa blijven.
De olijfolie op het laatst in kleine scheutjes toevoegen.
Niet te veel, het mag niet de struktuur van ‘appelmoes’ krijgen (zoals in gekochte potjes).
Er hoort nog geraspte parmezan in maar dan bederft het veel eerder. Doe dat alleen als je de saus voor pasta wilt gebruiken.
In een jampotje kun je de pesto één tot twee weken in de ijskast bewaren.

 

een bosje koriander
een half bosje peterselie
2 teentjes knoflook
een theelepel grof zeezout
twee eetlepels (gebroken) walnoten
(ongeveer 12 hele noten)
olijfolie en walnotenolie

KORIANDER-WALNOTEN PESTO
Zet het mes in de keukenmachine.
Hak eerst de walnoten grof, doe dan de overige ingredienten erbij en hak alles fijn tot een rulle massa. Voeg op het laatst wat olijfolie en een lepel walnotenolie toe.
Je kunt de korianderpesto voor oosterse (Thaise) gerechten exotischer maken door een stukje gesneden gemberwortel en een groen pepertje mee te hakken.
Van koriander-walnoten pesto kun je ook een heerlijk smeersel voor op een toostje maken.
Roer een eetlepel pesto door drie eetlepels boter of kwark.
Garneer ieder toostje met een halve walnoot.

 

 


een ons gedroogde pomodori´s
een ons geroosterde paprika (uit een pot)
eventueel een half rood pepertje (zaadjes eruit)
6 zwarte olijven zonder pit
1 teentje knoflook
een paar takjes bladpeterselie
olijfolie

RODE PESTO
Dit is natuurlijk geen echte 'pesto', maar een leuk rood pesto-achtig mengsel voor op toostjes.
Laat de pomodori's en de paprika's goed uitlekken.
Doe alles in stukken in de keukenmachine en hak het snel fijn.
Het moet wel een beetje rul blijven.
Pas op het laatst de olijfolie erdoor roeren – kleine scheutjes tegelijk, je kunt ook de 'olie' van de geroosterde pomodori’s gebruiken, maar pas op dat het niet te nat wordt.
Deze hoeveelheid is genoeg voor een royale hoeveelheid toostjes of om 30 halve eieren mee te garneren (15 eieren hard koken en halveren).

 



Neem 2 rijpe avocado's
1 ons feta
2 teentjes knoflook
een handje peterselie
een citroen

eventueel 2 blaadjes gelatine
1 dl bouillon (of half bouillon, half sherry)

AVOCADOMOUSSE
Snij de citroen doormidden en pers de helft uit. Snij de andere helft in mooie plakjes.
Snij de avocado's doormidden, wip de pit eruit, snij de helften weer doormidden en trek de schil eraf. Doe er direct het citroensap overheen.
Verkruimel de feta.
Plet de teentjes knoflook met een mes.
Doe alles in de keukenmachine met een handje peterselieblaadjes erbij.
Pureer tot je een mooie dikke zalf hebt. Er kan een beetje peper bij, eventueel een mespuntje caïenne. De feta is al erg zout, dus geen zout meer erbij (proef).
Smeer een diepe kom in met een beetje olie. Doe de mousse in de kom, druk stevig aan en zet een paar uur in de ijskast.
Keer op een bordje en garneer met de schijfjes citroen. Geef er tacochips bij.
Met gelatine, opgelost in bouillon, maak je de mousse nog steviger, maar dan is hij niet meer vegetarisch.

 

een blikje kikkererwten
2 eetlepels tahin – sesampasta
een theelepel zeezout
een theelepel citroensap (of sap van halve citroen)
een eetlepel korianderpesto
of een paar takjes koriander
een teentje knoflook

250 gram bio-bietjes
2 eetlepels tahin
een theelepel zeezout
een eetlepel Balsamico-azijn
een teentje knoflook
een bosuitje
een takje verse munt
(of een theelepel gedroogde munt)
een handje dille
olijfolie

HUMMUS
en hapjes met tahin
Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af in een vergiet.
Doe het mes in de keukenmachine en meng de kikkererwten met de tahin, het zout en het citroensap plus het geplette knoflookteentje en de korianderpesto en hak alles fijn. Zo klaar.
Eventueel wat olijfolie erbij. Proef of er zout bij moet.
Is de massa te dik geworden, maar wil je het niet vetter maken, dan wat Griekse yogurt er door.
Serveer met wat paprikapoeder en verse korianderblaadjes.
Een dip met pitabroodjes of toostjes erbij.

PUREE VAN RODE BIET
Snij de biet in blokjes.
Plet het knoflookteentje en snij de bosui in stukjes.
Doe alles in de keukenmachine, de tahin erbij, voeg zout en peper toe. Daarbij een eetlepel balsamico-azijn en een klein scheutje olijfolie en tenslotte de munt en een paar takjes dille.
Je moet een dikke zalf krijgen, ongeveer even stevig als de hummus.

De bietenpuree is naar een idee uit het MORO boek

 

 

 

 






Kook 2 of 3 gele bietjes in een uurtje gaar.
Pel de schil eraf onder de stromende kraan.
Maak ze fijn in de Magimix keukenmachine met
2 eetlepels tahin, zeezout,
ciderazijn, een teentje knoflook,
een paar takjes verse munt,
een handje dille
en flink wat olijfolie

 

 

PUREE VAN GELE BIET
Op de Albert Cuyp vond ik gele bietjes - er zijn zelfs witte bietjes - en ook gele en witte winterpenen! Proberen dus.
Probeer eens puree van gele biet.



Het grappige is dat de rode bietjes bijna niemand kunnen bekoren, maar van de puree van gele bietjes zegt iedereen: 'Wat lekker, wat ís dit?'
Laat je proef-gasten maar eens raden...

 

 

 

 

1 ons zwarte olijven zonder pit
1 klein blikje ansjovis
een eetlepel kappertjes (even het zuur eraf spoelen)
een paar takjes bladpeterselie
olijfolie
een theelepel citroensap
en een theelepel cognac

 

 

TAPENADE
Controleer goed dat er geen pitten in de olijven zitten.
Spoel de ansjovissen af met water en dep ze droog met keukenpapier.

Meng alles snel in de machine met het gewone mes. Maal niet te lang - het moet een rulle massa blijven.
Heerlijk op een toostje, of op gekookte eitjes.
Snij 4 hardgekookte eitjes in dikke plakken. Leg op een toostje, besmeer met tapenade. Garneer met een kappertje.

 

terug naar Home

terug naar Kookboek inhoud

Ideeën of suggesties,
vragen of commentaar naar:
embe@mariannebernard.nl