ALLES ORANJE

HAPJES EN VOORAFJES

250 gram makreelfilet
of een hele vis van 3 à 3,5 ons
50 ml magere kwark
50 ml mayonaise
1 theelepel tomatenpuree (voor de kleur)
1 rode paprika (uit een potje)
3 zure augurkjes
cayennepeper
worcestershiresaus
tomatenketchup
handje peterselie en takje dille
gesmolten boter (voor de vormpjes)

6 blaadjes gelatine
1 borrelglaasje Calvados
sap van een halve citroen

MAKREELMOUSSE
Gelatine-methode

4 of 6 vormpjes dun invetten met zonnebloemolie,
of gebruik een visvorm
De gelatine in koud water weken.
De makreel heel goed ontgraten.
In de keukenmachine doen met de paprika, de augurkjes en een handje peterselie en alles fijn hakken.

In een kom mengen met de mayonaise, de kwark en de overige ingrediënten en er zoveel ketchup doormengen tot het aardig oranje wordt.

De cognac en het citroensap in een kopje in de magnetron opwarmen, de gelatine uitknijpen en erin oplossen.
De gelei door de makreelmassa mengen. In de vormpjes doen en minstens 4 uur of overnacht in de ijskast laten opstijven.
De vormpjes 10 tellen (tel!) in warm water houden en op een schaal keren.

 

 

in de visvorm:



250 gram makreelfilet
of een hele vis van 3 à 3,5 ons
2 eieren
1 dl room
1 theelepel tomatenpuree (voor de kleur)
1 rode paprika (uit een potje)
cayennepeper
worcestershiresaus
handje peterselie en takje dille
gesmolten boter (voor de vormpjes)

MAKREELMOUSSE
(magnetron methode)
Warm voorgerecht

4 of 6 siliconen vormpjes met zachte boter invetten.
De makreel heel goed ontgraten.
In de keukenmachine doen met de paprika en een handje peterselie en fijn hakken.
De eieren splitsen, de dooiers loskloppen en met de room en de overige ingredienten bij de makreel in de keukenmachine doen en nog even met de pulse-knop mengen. Daarna de alles in een kom overdoen.
In een andere kom de eiwitten stijf kloppen. Schep 1 lepel ervan door het makreelmengsel. Nu alles door de rest van het eiwit scheppen.
De massa in de vormpjes overdoen, een beetje aandrukken.
In 7 minuten in de magnetron op vol vermogen gaar laten worden.
Doe er 3 of 4 per keer tegelijk, dus als je er 6 maakt: 2 x 3).
Direct warm serveren.

 

een ons gedroogde pomodori´s
een ons peppedew (uit een pot)
1 teentje knoflook
een paar takjes bladpeterselie
olijfolie

ORANJE PESTO
Dit is natuurlijk geen echte 'pesto', maar een leuk oranje pesto-achtig mengsel voor op toostjes.
Laat de pomodori's en de peppedews goed uitlekken.
Doe alles in stukken in de keukenmachine en hak het snel fijn.
Het moet wel een beetje rul blijven.
Pas op het laatst de olijfolie erdoor roeren – kleine scheutjes tegelijk, je kunt ook de 'olie' van de geroosterde pomodori’s gebruiken, maar pas op dat het niet te nat wordt.
Deze hoeveelheid is genoeg voor een royale hoeveelheid toostjes of om 30 halve eieren mee te garneren (15 eieren hard koken en halveren).


 

een blikje kikkererwten
twee eetlepels tahin
3 peppedews uit een potje
een half blikje tomatenpuree
een teentje knoflook
halve theelepel zout
een paar takjes koriander
een scheutje olijfolie
sap van een halve citroen

ORANJE HUMMUS
Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af in een vergiet.
Doe het mes in de keukenmachine en meng de kikkererwten met de tahin, de tomatenpuree, de peppedews, het zout en het citroensap plus het geplette knoflookteentje en hak alles fijn. Zo klaar.
Eventueel wat olijfolie erbij. Proef of er meer zout bij moet.
Is de massa te dik geworden, maar wil je het niet vetter maken, doe er dan wat vocht van de peppedews bij.
Serveer met wat verse korianderblaadjes.
Bij voorbeeld als een dip met pitabroodjes of toostjes erbij.

 

 

 



10 eieren
125 gram mascarpone
een eetlepel crème fraiche
een eetlepel oranje pesto
(recept zie hierboven)
Worcestershire saus
hot ketchup

voor 20 halve gevulde eitjes

 


ORANJE EITJES
Zet 10 eieren op met koud water en laat ze 8 minuten koken.
Laat onmiddellijk schrikken in ijswater.
Pel de eieren en snijd ze horizontaal doormidden.
Wip de dooiers er met een lepeltje uit. Meng de dooiers met een half bakje mascarpone, een eetlepel crème fraiche, wat oranje pesto en flink peper en zout en worcestershiresaus.
Meng tot een fijne zalf in de keukenmachine. Is het nog niet oranje genoeg, dan nog een scheutje hot ketchup erbij.
Gebruik een slagroomspuit om de halve eieren met het mengsel te vullen. Laat in de ijskast opstijven. Serveer op een bedje ‘gras’ (ruccola).


 

 

 

 

 

.

     



1,5 kilo pompoen
3 aardappels (bloemig)
1/8 liter slagroom
een handje peterselie
2 liter groentebouillonen

 


POMPOENSOEP
Snij de pompoen als een meloen in moten. Haal de pitten eruit (die kun je eventueel nog roosteren) en snij vervolgens de moten in stukken van 5 cm. Nu kun je makkelijk de schil eraf snijden. Schil de aardappels en snij ze in stukken.
Breng de bouillon aan de kook. Doe de pompoen stukken erin en na 10 minuten de aardappels erbij. Na ongeveer 20 minuten is alles gaar. Zet een grote zeef op een andere pan en schenk de soep door de zeef.
Pureer de stukken pompoen met aardappel (in 2 of meer porties tegelijk) in de keukenmachine en draai de laatste seconden de slagroom en een handje peterselie mee.
Doe de groentepuree terug in de eerste pan en roer er zoveel van de bouillon door tot je de gewenste dikte hebt. Nog even opwarmen, maar niet meer laten koken. De basissoep is nu klaar.
Voor 6-8 personen.

Hierbij kunnen de volgende vullingen en garneringen worden gegeven
(maak een keuze - niet alles) :
• gerookte zalmsnippers (in stukjes knippen)
• Hollandse garnalen
• knoflookcroutons (recept onderaan)
• fijngesneden bosuitjes en/of tuinkruiden, zoals dille, peterselie, kervel
• spekjes: in dikke reepjes even voorgebakken ontbijtspek
• en uiteraard gehaktballetjes (voorgekookt).
De garneringen in kommetjes op tafel zetten, zodat iedereen zich bedienen kan.

4 sneetjes oud brood
(wit of bruin of ciabata)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
zout

KNOFLOOKCROUTONS
Snij van 4 oude boterhammen de korst af en snij ze in blokjes van 1,5 cm.
Doe de broodblokjes in een schaal met twee eetlepels olijfolie en twee fijngesneden teentjes knoflook. Meng goed door en laat een uurtje staan.
Verwarm intussen de oven op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, daarop de broodblokjes - mooi uitgespreid - niet op elkaar - en zet 10 min in de oven op 200 graden..
Strooi er zout over en laat afkoelen.
Serveer lauw-warm bij soep.

Mijn man eet bij zijn soep graag een 'soepstengel' van de bakker, maar zelfgemaakte croutons zijn natuurlijk veel leuker.

Het lijker er veel, maar je kunt nooit genoeg maken. Ze gaan zó op.

Ook bij salades zijn ze heerlijk

terug naar Home terug naar menulijst Alles Oranje