VLEES VOOR ORANJE VRIENDEN


1,5 kilo ossenlapjes
een halve fles rode wijn
een in vieren gesneden ui
twee teentjes knoflook
een gedroogd pepertje
takjes thijm, laurierblaadjes

voor de saus:
40 gram boter
40 gram bloem
een liter bouillon (en jus) (of meer)
100 ml room
een blikje tomatenpuree
een eetlepel paprikapoeder
een glaasje wodka

BEEF STROGANOFF
Je hoort rosbiefreepjes te nemen, maar voor een groot gezelschap kan dat wel eens duur worden, dus maken we ossenlapjes in stroganoff-saus.

De ossenlapjes de avond tevoren langzaam (3-4 uur) in de oven op 150 graden smoren in boter met wijn, water en kruiden.
Het vlees uit de jus halen. De jus zeven, laten afkoelen en het vet eraf scheppen. Voor de saus gebruiken.

De saus.
In een stevige pan de boter smelten en er in één keer de bloem bij doen. Goed roeren en de roux langzaam gaar laten worden.
Nu met kleine scheutjes tegelijk de warme bouillon en de jus erbij voegen. Blijf steeds goed roeren tot je ongeveer de gewenste dikte krijgt. Nu heb je een onduidelijke kleur, die mooi oranje moet worden. Eerst de tomatenpuree erbij, dan een lepel paprikapoeder, eventueel een beetje cayennepeper.
Tenslotte de room erdoor, waardoor het nog iets lichter van kleur wordt. De wodka even flamberen (of niet) en tenslotte door de saus schenken.
Nu het vlees in stukjes verdelen en door de saus mengen.

Geef er brood bij, maar er kan ook pasta of rijst of aardappels bij.

Deze portie is voor 6-8 personen.

 



een kilo kipcarbonades
3 eetlepels Thaise rode curry pasta
1 eetlepel Thaise vissaus

KIP CURRY
Kies kipcarbonades zonder vel, met of zonder bot, of gebruik z.g. boutvlees. Of je kunt natuurlijk ook pootjes nemen.
Meng in een kom 3 eetlepels Thaise rode currypasta met een scheutje Thaise vissaus en een beetje water.
Besmeer hiermee de kipcarbonades en laat een paar uur intrekken.
Doe alles in een ovenschaal en bak 45 minuten op 160 graden. De kip af en toe keren.
Garneer met korianderblaadjes en geef er rijst bij.
Voor 6-8 personen.

 

 
 

Kies altijd biologisch vlees en biologische kip,
eet lekker maar gezond

 
terug naar menulijst Alles Oranje    
terug naar Home