SALADES VOOR HET VOETBALBUFFET

ORANJE IN HET GRAS



1 krop frisee-salade of een bak rucola en/of notensla
600 gram pompoen (in blokjes gesneden: 4 ons)
een chorizo worstje of andere oranje worst
2 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor de sla
1 dl witte wijn (of rosé)
een eetlepel balsamico-azijn
50 gram bruine suiker
1 uitje en 2 teentjes knoflook
sap van een halve citroen

SALADE MET POMPOEN EN WORST
Snij de pompoen in moten en snij de schil eraf. Haal de pitten en draden eruit. Maak nu dobbelstenen van 1,5 a 2 cm.
In de magnetron in een kopje de wijn opwarmen met de bruine suiker, zodat deze oplost.
In een grote tefalpan de olijfolie heet maken en de fijngesneden ui en de geplette en fijngesneden teentjes knoflook zachtjes fruiten.
De blokjes pompoen bij de ui mengen en zachtjes gaar bakken in 7-10 minuten.
Schenk de warme wijn bij de pompoen en laat nog even smoren. Het mag een beetje inkoken.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng met de in plakjes gesneden worst.
Maak de frisee schoon. Knip de steeltjes en worteltjes van de notensla, was zorgvuldig en droog in de slacentrifuge.

Vlak voor het opdienen de sla (het gras) op een grote platte schaal doen en mengen met een lepel olijfolie en een halve citroen erover uitknijpen. De pompoen met de worst en de saus er mooi op leggen.
Nu zie je het:
ORANJE IN HET GRAS.


voor 8 personen of meer
1 kilo vastkokende aardappels
1 blikje macedoine de légumes
3 zure augurken
restjes gaar vlees of kip –
ik nam: 3,5 ons gaar soepvlees

de saus:
2 bekertjes zure room
dezelfde hoeveelheid mayonaise
2 dl (kippe)bouillon
6 blaadjes gelatine - voorgeweekt in koud water

voor de zwart-wit garnering:
een half ons zwarte olijven
het wit van 2 hardgekookte eieren

Deze hoeveelheid is voor meer dan de voetbalvorm (1 liter) dus bereid nog een paar losse vormpjes extra voor. Leuk om vast te proeven.


VOETBALSALADE
Maak eerst een huzarensalade:
De aardappels schillen en gaarkoken en in kleine blokjes snijden.
De macedoine goed laten uitlekken.
De augurken fijn snijden.
Het vlees in hele kleine stukjes snijden.
Meng alles goed door elkaar.
Voeg royaal zout, peper en Worcestershiresaus toe.

In een grote kom de zure room en de mayonaise mengen. Verwarm de bouillon in de magnetron en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Laat deze gelei eerst een beetje afkoeken en roer dan kleine beetjes tegelijk door de zure-room-mayonaise saus (het mag niet schiften!).
Besmeer de voetbalvorm (of een grote diepe ronde kom) met een kwastje met zonnebloemolie.
Meng van de saus door de salade, maar bewaar ongeveer een kopje.
Doe de aangemaakte salade in de vorm, druk losjes aan en zet koel weg.
Dit moet minstens 3-4 uur (liever een nacht) opstijven.

De volgende dag:
De salade op een grote ronde schaal keren.
Nu heb je een halve voetbal. Het apart gehouden kopje saus een minuut in de magnetron een beetje zacht laten worden. Hiermee de voetbal besmeren.
Nu nog de zwarte en witte garnering aanbrengen.
voor het wit: het wit van 2 hardgekookte eieren fijnhakken
voor het zwart: de ontpitte zwarte olijven fijnhakken.

12 worteltjes (van een bos – die hebben veel meer smaak)
10 radijsjes
een halve komkommer
2 oranje paprika’s
sap van een sinaasappel
een klein scheutje olijfolie
een eetlepel korianderpesto
groene sla of ruccola

 

 

WORTELSALADE MET ORANJE PAPRIKA
De paprika’s schoonmaken en 4 stukken snijden. In de magnetron 5 min op vol vermogen zacht en gaar maken.Direkt in een plastic zak stoppen met een knijper erop en een half uurtje laten broeden. Nu kun je makkelijk de schil eraf halen. De paprika smaakt nu zacht en zoet. Hou even apart.
Zet de plakjesrasp in de keukenmachine. De worteltjes schoonmaken en in plakjes raspen.
De radijsjes schoonmaken en ook in plakjes raspen.
De komkommer schillen, het zaad eruit halen en in kleine dobbelsteentjes snijden.
Pers een sinaasappel uit. Meng wortel, radijs en komkommer goed door elkaar en voeg het sap erbij, een beetje olijfolie en een eetlepel korianderpesto.
Laat alles even in trekken.
Mooi op een schaal opmaken met een beetje groen en de in repen gesneden oranje paprika.

 

Mijn zonen zeggen altijd dat ze geen konijnen zijn, dus met wortelsalade hoef ik echt niet aan te komen. Toch maar op tafel gezet en ze aten het heerlijk op.


250 gram pasta , kleine vlindertjes of spirelli
3 chorizo worstjes
1 courgette
1 ons gedroogde pomodori’s in olie - in reepjes snijden
500 gram pompoen
3 bosuitjes
2 teentjes knoflook
2 eetlepels pesto
een paar geroosterde rode en gele paprika's uit een potje
olijfolie
1 dl rosé wijn
balsamico-azijn
50 gram bruine suiker
voor 8 personen (of meer)

Als je deze schotel bij een vleesgerecht geeft, als side-dish, kun je de worstjes natuurlijk weglaten.
Zo is hij ook geschikt voor vegetariërs.


PASTA-SALADE MET POMPOEN EN CHORIZO
Begin met de pompoen:
snij de schil eraf en snij het vruchtvlees in kleine blokjes van ong. 1,5 cm.
Verwarm een borrelglaasje rosé met de bruine suiker in de magnetron tot de suiker is opgelost.
Snij de bosuitjes in kleine stukjes en fruit ze in een koekenpan met wat olijfolie.
Voeg de fijngesneden knoflook toe. Als alles zacht is de stukjes pompoen erbij en even doorbakken. Voeg na 5 min de wijn toe en laat nog 5 min smoren tot de pompoenblokjes zacht en gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Snij de courgette in kleine dobbelsteentjes, maak ze in 4 min. beetgaar in de magnetron.
Laat uitlekken in een vergiet. Meng met de pompoenblokjes.
Snij de pomodori’s in reepjes - bewaar de olie!
Kook de pasta beetgaar.
Meng de pasta zodra ze is uitgelekt (voordat ze gaat kleven!) met de pomodori’s (+ olie) de bosuitjes, de pompoen en de courgetteblokjes en wat balsamico-azijn. Flink peper en zout erdoor (koud maakt flauw).
Snij de worstjes in plakjes. Bewaar een handje ervan voor garnering en meng de rest door de pasta. De salade kan nu in een grote schaal worden geserveerd.

 

Dezelfde schotel met de chorizo worst erop.

 

Mocht het onverwacht koud worden, maak er dan een ovenschotel van.
Beboter een grote platte schaal, meng een dl room door het pastamengsel en strooi er 100 gram geraspte kaas over.
Zet een half uur op 180 graden in de oven: een mooie gratin.

Ook handig als er overblijft van het buffet. De volgende dag nog een leuk ovenschoteltje.

Gebruik uitsluitend vis die is goedgekeurd door de Viswijzer


500 gram koolvis
200 gram gerookte zalm MSC
1 blikje krab
6 eieren
3 dl crème fraiche
3 kopjes broodkruimels
Noilly Prat

300 gram pompoen
een blik tomaten
worcestershiresaus

10 diepvries spinazieblokjes
een kopje doperwtjes (diepvries)
een restje broccili

De voetbalvorm en een aantal kleine siliconenvormpjes met boter insmeren.

 


VIS VOETBAL
Driekleuren vismousse in voetbalvorm.
De vis in de magnetron pocheren en in drie gelijke porties verdelen.
Doe 1 portie vis in de magnetron met de gesnipperde zalm, 1 dl crème fraiche en 2 eieren.
Doe er een kopje broodkruim bij, een lepel Noilly Prat, een lepel pesto en zoveel rood en oranje tot je een mooie diepe kleur krijgt.
Schep in de voetbalvorm tot 1/3 van de hoogte. Zet 7 min in de magnetron.
Maak op dezelfde manier de krab-laag.
Doe 1 portie vis in de magnetron met de uitgelekte krab, 1 dl crème fraiche en 2 eieren, een kopje broodkruim erbij, een lepel Noilly Prat, een lepel pesto en zoveel rood en oranje tot je een zacht oranje kleur krijgt.
De eerste laag is intussen klaar. Schep de krab-massa erop tot 2/3 hoogte in de vorm. Zet weer in de magnetron en laat 6 min garen.
Maak nu de groene laag:
Doe de rest van de vis met de groenten in de keukenmachine en maal fijn met 1 dl crème fraiche en 2 eieren.
Doe er eventueel nog wat broodkruim bij (het is al vrij stevig), een lepel Noilly Prat, een lepel pesto. Vul de rest van de voetbal en laat nog 8 minuten in de magnetron garen. Voel nu of de voetbal stevig is, eventueel nog een paar minuten langer in de magnetron.
Laten afkoelen en opstijven.
Keren op een mooie schaal:
Een FEEST voetbal.


De extra kleuren.
Voor oranje:
pompoenblokjes in de magnetron gaarmaken en daarna pureren.
Voor rood:
een blik hele tomaten laten uitlekken, fijnmaken en er een eetlepel pesto en een scheutje worcestershiresaus door roeren.
Voor groen:
maak 10 spinazieblokjes zacht in de magnetron en een kopje doperwtjes, eventueel een restje broccoli erbij. Alles fijnmaken in de magnetron.
Maak ook een portie verse pesto.

Deze portie is meer dan genoeg voor de voetbalvorm.
Vul met de restjes kleine vormpjes. Leuk voor kinderen.

200 gram bulgur
125 ml kokend water
sap van 1 citroen
1 eetlepel tomatenpuree
1 courgette
1 ons gedroogde pomodori’s
500 gram pompoen
3 bosuitjes
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 dl rosé wijn
balsamico-azijn
50 gram bruine suiker
een half bosje bladpeterselie
een half bosje koriander
een paar takjes munt
drie tomaten in reepjes

voor 8 personen

 

 

ORANJE TABOULÉ
Doe de bulgur in een grote kom. Schenk het kokende water over de bulgur. Laat een kwartiertje intrekken en roer af en toe om.
Bereid intussen de courgette en de pompoen net als voor de pastasalade:
snij de schil van de pompoen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes van ong. 1 cm.
Verwarm een borrelglaasje rosé met de bruine suiker in de magnetron tot de suiker is opgelost.
Snij de bosuitjes in kleine stukjes en fruit ze in een koekenpan met wat olijfolie.
Voeg de fijngesneden knoflook toe. Als alles zacht is de stukjes pompoen erbij en even doorbakken. Voeg na 5 min de wijn toe en laat nog 5 min smoren tot de pompoenblokjes zacht en gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Snij de courgette in kleine dobbelsteentjes, kook ze in 4 min. beetgaar in de magnetron.
Laat uitlekken in een vergiet. Meng door de pompoenblokjes.
Snij de pomodori’s in reepjes - bewaar de olie!
Meng in een kommetje een eetlepel tomatenpuree met het sap van 1 citroen en 2 eetlepels olijfolie. Roer door de bulgur, die kleurt nu al prachtig oranje.
Roer nu alle groente plus de olie etc. door de bulgur.
Tenslotte nog flink wat fijngehakte kruiden erdoor: een paar takjes munt, een flinke hand peterselie, een flinke hand koriander.
Voor garnering een paar tomaatjes erop.

Deze oranje taboulé wordt ook wel genoemd: Kisir

Maar dan doen ze er geen pompoen of courgette door en zo vind ik het nogal kaal.
Er kunnen er ook nog granaatappelpitjes op, maar die vind je niet altijd.

terug naar Oranje menulijst terug naar Home