ORANJE TOETJES

2 oranje meloentjes
bij voorkeur Cavaillon
50 gram rozijnen
een borrelglaasje rum of thee
kaneel

MELOEN MET ROZIJNEN
Begin een uurtje tevoren de rozijnen in de rum te weken.

Voor kinderen: de rozijnen weken in thee.

Snij de meloentjes doormidden en haal met een lepeltje de pitten eruit.

Methode 1: per persoon een halve meloen met rozijnen serveren.
Methode 2: snij de meloen in blokjes en meng met de rozijnen en de kaneel.

Mijn moeder maakte vroeger altijd meloen op deze manier klaar. Zo simpel en zo lekker.

 

 



in de voetbalvorm

200 gram gedroogde abrikozen
50 gram amandelpoeder
6 blaadjes gelatine
300 ml sap van sinaasappels
50 ml calvados
100 ml magere kwark
100 ml crème fraiche
200 gram aardbeien
crème de cassis
voor 8 personen.

 

ABRIKOZENPUDDING
De gedroogde abrikozen de avond tevoren in de calvados weken. Voor de bereiding de abrikozen laten uitlekken, het sap bewaren.
De gelatine in koud water weken. Een (siliconen) voetbalvorm met zonnebloemolie invetten.

In de keukenmachine de abrikozen fijnmalen, het amandelpoeder, de kwark en de crème fraiche toevoegen.
De calvados met een klein beetje van het sinaasappelsap in een kopje in de magnetron opwarmen, de gelatine erin oplossen.
In een grote schaal de abrikozenlmassa met de gelei mengen en er langzaam de rest van het sap doorroeren.


als het niet oranje genoeg is:
200 gram aardbeien fijnmaken en door de pudding mengen, tenslotte zoveel crème de cassis toevoegen tot het oranje wordt.

De pudding in de vorm in de ijskast minstens 4 uur laten opstijven. 10 tellen (tel!) in heet water houden en keren op een schaal. Misschien niet zo erg oranje geworden, maar heerlijk van smaak.

in de hartvorm

1 blik abrikozen (halve liter)
6 blaadjes gelatine
een kilo appels
een eetlepel lemoncurd
een borrelglaasje Calvados
een borrelglaasje Crème de Cassis

ABRIKOZENGELEI
Maak appelmoes van een kilo appels.
Als er geen moesappels te krijgen zijn (zomer) neem je Jonagold. Dit gaat heel makkelijk in de magnetron. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze in kleine blokjes. Met een scheutje water in 2 porties 6 minuten in de magnetron. Er hoeft geen suiker bij. Blijven het stukjes, dan maal je ze nog even tot moes in de keukenmachine. Laat afkoelen.
De gelatine weken in koud water.
De abrikozen laten uitlekken en ook tot moes malen. Door de appelmoes mengen. Roer er een eetlepel lemoncurd doorheen.
In een kopje in de magnetron de drank opwarmen. De uitgeknepen gelatine erin oplossen. Door het appel-abrikozenmengsel roeren.
Twee vormen insmeren met een kwastje olie.
De massa in de vormen schenken en minstens 4 uur (of overnacht) laten opstijven.
Deze hoeveelheid is ongeveer een liter, dus voor 2 vormen van een halve liter.
Voor 8-10 personen.
Geef er vanille-ijs en/of slagroom bij.

in de tulbandvorm

Zandtaartdeeg van
250 gram bloem,
150 gram boter,
100 gram basterdsuiker
1 ei





150 gram zure gedroogde abrikozen
200 gram zoete gedroogde abrikozen
5 eieren (4 + 1)
2 eetlepels maizena
een eetlepel lemoncurd
100 ml crème fraiche
125 gram suiker
een zakje vanillesuiker

12 punten of meer

 



ABRIKOZENTAART
Beboter een taartvorm van 26 cm en verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een deeg voor de bodem door de koude klontjes boter door de bloem met de suiker en het ei en een beetje koud water te kneden tot een bal.
Pak het deeg in plastic folie en leg het een half uur (of langer) in de ijskast.
Week de zure abrikozen 5 min op vol vermogen in de magnetron met een scheutje water en 2 lepels calvados.
Als de abrikozen zacht zijn tot een fijne mousse hakken in de keukenmachine.
Week de zoete abrikozen 5 min in de magnetron met een scheutje water en 2 lepels calvados. Daarna de abrikozen horizontaal met de keukenschaar in tweeën knippen.
Rol het deeg uit tot een ronde lap. Bekleed de vorm ermee en leg hierop een stuk alufolie met steunvulsel. Bak 15 minuten op 180 graden.
De steunvulling van de bodem halen.
In een kommetje een ei losklutsen en met een kwastje de bodem ermee besmeren. De bodem nog 5 minuten bakken (zo zakt de vulling er straks niet in - de rest van het ei bij de andere eieren doen).
.
Klop in een kom 4 eieren met 125 gram suiker, voeg de crème fraiche toe en 2 eetlepels maizena en een eetlepel lemoncurd. Roer voorzichtig de fijngehakte abrikozenmousse erdoor (de zure abrikozen) .
Nu de ei massa in de voorgebakken taartbodem schenken en de taart voorzichtig terugzetten in de oven.
30 minuten bakken op 150 graden.
Na een half uur de halve zoete abrikozen in een mooi patroon op de taart leggen en er een beetje in duwen. Nu nog 20 minuten op 150 graden.
De taart in de oven laten afkoelen.

 

terug naar Home    
terug naar menulijst Alles Oranje