SUMMERTIME

ZOMERSE TOETJES

1 bakje marscapone
Sap en geraspte schil van een citroen
2 eetlepels lemoncurd + 1 eetlepel amandelpoeder
1 borrelglaasje marasquin of andere likeur of zoete wijn
1 bekertje slagroom 125 ml
1 zakje vanillesuiker
6 blaadjes gelatine

Het kan ook minder vet:
500 gram Griekse yogurt 0 %
1 dl melk

CITROENPUDDING
Week de gelatine in koud water in 10 minuten. Vet een vorm (of 8 kleine vormpjes) in met een kwastje met zonnebloemolie.
Roer de marscapone een beetje los en meng met de lemoncurd, de amandelpoeder en de helft van het sap.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Verwarm de rest van citroensap + de drank in magnetron (3 minuten op half vermogen). Los de gelatine erin op.
Zet nog 1 minuut op half vermogen terug in de magnetron.
Meng de opgeloste gelatine voorzichtig door het mascarpone-citroen mengsel en laat even afkoelen -opstijven.
Wacht tot het geheel lobbig wordt, dan de geklopte slagroom erdoor mengen (niet kloppen).
Doe meteen in een vorm (die is ingevet met zonnebloemolie), 6 glazen of vormpjes en zet in de ijskast.
Vlak voor het serveren de pudding uit de vorm op een schaal keren. Dat gaat makkelijk als je de pudding 10 seconden (tel tot 10 – niet langer) in een bodempje heet water houdt en het bord eerst met een druppel water nat maakt (dan kun je de pudding precies op het midden schuiven).
Voor 6 personen.


Geen tropisch fruit gebruiken (kiwi, ananas, mango, papaya). Daar zit een eiwit in dat verhindert dat de gelatine stijf wordt.
NB ook geen gember door de vruchten doen.

een bakje aardbeien (500 gram)
een bakje frambozen (150 gram)
een bakje blueberries of bramen (150 gram)
5 of 6 perssinaasappels (je hebt een halve liter sap nodig)
9 blaadjes kleurloze bladgelatine
een halve dl sterke drank (een borrelglaasje, half crème de cassis + half frambozenlikeur of calvados).

 

NB. Dit recept staat ook in
Het Kookboek voor nette mensen - zie elders op deze site.

RODE VRUCHTENPUDDING
Smeer de vorm met een kwastje dun in met zonnebloemolie en laat uitlekken op keukenpapier.
Week de gelatineblaadjes 10 minuten in een bakje met koud water.
Maak het fruit schoon en snij de aardbeien in kleine stukjes.
Pers de sinaasappels uit. (het wordt nog roder als je 1 of 2 bloedsinaasappels neemt ipv gewone).
Je hebt een halve liter sap nodig plus een halve dl drank.
Doe de drank bij het sap en meet ong. 2 dl af in een hoge maatbeker en verwarm 3 minuten op half vermogen in de magnetron (niet koken). Los hierin de voorgeweekte gelatine op (eerst even uitknijpen). Zet de maatbeker nog 1 minuut op half vermogen terug in de magnetron.
Nu is de gelatine goed opgelost en kun je die 2 dl door de rest van de vloeistof mengen en alles in een grote kom voorzichtig door het fruit mengen.
Nu schep je alles in de vorm. Als je kleine vormpjes gebruikt, let op dat het fruit gelijkmatig verdeeld wordt. Je kunt ook eerst het fruit in de vorm doen en dan de gelei erover schenken.
In de ijskast zetten en rustig laten opstijven.
Maak de pudding een dag van te voren. Het opstijven duurt minimaal 4 uur in de ijskast. Neem een grote vorm (b.v. Tefal brioche van 1 liter) of 8 kleine vormpjes.
Voor 8 personen.

 

 

 

 

een grappig artistiek half rood-witte puddinkje krijg je als je de pudding in kleine vormpjes maakt en na keren in tweeën deelt.

IJS zelf maken

Het ijsmaken is nog in een experimenteel stadium. Ik dacht dat doe ik wel even. Het vanille-ijs maakte ik volgens de instructies bij de machine. Eerst een crème anglaise maken met 3 eierdooiers en warme melk, daarna room erbij, tenslotte vanille-essence erbij. Lukte aardig. Maar mijn man zei het al: waarom zou je vanille-ijs zelf maken als je ook heerlijk ijs goed kunt kopen?

Daarom een chocolade ijsje geprobeerd. eerst werd het ijs niet glad, maar korrelig, daarna wilde het niet goed invriezen, werd het te hard en schoot steeds de deksel van de machine af (al draaiende!).

Problemen dus. Meer binnenkort.

3 of 4 eiwitten
120 gram gemalen kokos
25 gram bloem
25 gram amandelpoeder
50 gram poedersuiker
75 gram suiker
een drupje vanille-essence
of een zakje vanillesuiker
een snufje zout

KOKOSMACRONEN

Wie ijs maakt gebruikt dooiers en daardoor schieten er eiwitten over. Daar kun je mooi kokosmacronen van maken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop de eiwitten met een snufje zout zeer stijf tot je 'pieken' krijgt (gebruik de mixer).
Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en klop nog even door.
Zet de mixer nu weg en zeef de bloem en het amandelpoeder in het eiwit, roer losjes door het eiwit zonder te kloppen.
Meng er tenslotte ook de kokos en de suiker door en een drupje vanille-essence.
Schep de massa in een spuitzak met grove tuit en spuit ringen of bergjes op een bakplaat waar je bakpapier op legt.
Bak 20 minuten op 160 graden.
De koekjes op een rooster leggen en laten afkoelen.

terug naar Home terug naar Inhoud Summertime Suggesties