SUMMERTIME

SALADES EN HAPJES

een halve krop ijsbergsla
een komkommer
15 kerstomaatjes
10 zwarte olijven
1 ons feta
sap van 1 citroen
dressing:
olijfolie
een theelepel mosterd
een theelepel honing
witte wijnazijn
een handje peterselie

 

GRIEKSE SALADE
Zet de plakjesrasp in de keukenmachine. Snij de ijsbergsla in kwarten en eventueel in nog kleinere stukken. Rasp in de machine tot je fijne groene reepjes hebt. Doe er meteen wat citroensap doorheen.
Schil de de komkommer, snij in de lengte door, haal het zaad eruit en leg de zo verkregen bootjes met zout in een vergiet. Laat een half uurtje staan opdat het vocht uit de komkommer kan trekken.
Spoel af, dep droog en snij in mooie halve maantjes.
Meng de helft van de komkommer door de ijsbergsla.
Maak een dressing en meng door de salade (bewaar een beetje).
Vlak voor het serveren:
Doe alles in een mooie schaal en leg de rest van de komkommer erop, de kerstomaatjes, de olijven en de in kleine stukjes verdeelde feta.
Lepel de rest van de dressing er overheen.

 

Er wordt vaak gezegd dat ijsbergsla nergens naar smaakt. Dat is misschien ook wel zo, maar zó klaargemaakt is het een heerlijke lichte zomersalade.


een halve witte kool
een halve ijsbergsla
3 worteltjes
een teentje knoflook
een half bosje platte peterselie
1 kop mayonaise
een bekertje zure room en evenveel magere kwark of yogurt
een eetlepel karweizaadjes
een scheutje worcestershiresaus

KOOLSLA, een zomerse versie
Dit is een luchtige, lichtere versie van de gewone Amerikaanse coleslaw.
Snij de harde kern uit de kool en rasp in stukken in de keukenmachine met de plakjesrasp. Rasp ook de worteltjes in plakjes. Doe alles in een vergiet en giet er een ketel kokend water over.
De kool is nu ‘geblancheerd’. Laat afkoelen.
Als de kool is uitgelekt en afgekoeld met de worteltjes en de uitgeperste knoflookteen door de dressing mengen.
Snij de ijsbergsla in grove stukken en rasp die ook met de plakjesrasp tot fijne sliertjes. Meng door de geraspte kool met de dressing.
Tot slot de peterselie fijnsnijden en samen met de karweizaadjes door de salade mengen.

Serveer op kamertemperatuur.
Voor 6-8 personen.


Gewone koolsla kun je een dag tevoren goed klaarmaken.
Deze salade met ijsbergsla erin kun je beter kort voor het eten maken. Laat deze salade niet te lang staan want anders is de ijsbergsla niet meer knapperig.

600 gram kalkoenfilet (dik stuk)
1 blikje tonijn
1 blikje ansjovis
1 dl crème fraiche
1 dl mayonaise
1 dl bouillon van een blokje
kappertjes

TURKEY TONNATO
Dit is vitello tonnato maar dan makkelijker (en minder duur).
Oorspronkelijk was dit een gerecht van gesmoord kalfsvlees (in bouillon) met tonijnsaus. Nu nemen we kalkoen- of kipfilet.
De kalkoenfilet in boter met olijfolie gaar maar niet droog bakken. Laten afkoelen.
Maak intussen de saus.
Meng alle ingrediënten (behalve de kappertjes) in de keukenmachine tot een gladde saus – bewaar een paar ansjovisjes voor garnering.
Nu zou natuurlijk de bouillon van de (gekookte) kalfsfricandeau door de saus moeten, dus maak je een beetje bouillon van een blokje of gebruik wat kalfsfond uit een potje.
De kalkoen in plakken snijden en die op een schaal leggen. De saus erover verdelen. Garneren met ansjovis en kappertjes.

Als je tonijn uit blik gebruikt denk je er natuurlijk wel aan 'verantwoorde' tonijn te kiezen, namelijk van het merk Fisches.
Dan kun je erop vertrouwen dat het goed is.


een oranje Cantaloupe meloen
een komkommer
een ons zwarte olijven zonder pit
een ons geitenkaas
2 eetlepels olijfolie
een paar takjes verse munt
sap van een halve citroen
een theelepel mosterd
een theelepel honing

SALADE VAN MELOEN MET OLIJVEN EN GEITENKAAS
Snij de meloen doormidden en haal de pitten eruit. Snij nu de meloen in parten, schil de parten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Of maak mooie bolletjes van de meloen. (met een speciaal lepeltje gaat dat heel gemakkelijk).
Snij de komkommer in de lengte door, haal de pitten eruit en snij de rest in kleine blokjes. Meng door de meloenbolletjes.
Meng de olijven erdoor. Knip de blaadjes van de munttakjes en meng ze door de salade.
Maak de dressing en meng door de salade, maar hou een klein beetje apart.
Snij de geitenkaas in kleine stukjes, verdeel ze over de salade en lepel de rest van de dressing erover.

 

2 avocado's
een ons garnalen
sap van een citroen

voor de saus:
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels zure room
1 theelepel tomatenketchup
worcestershiresaus
een eetlepel cognac
een takje dille
zout en peper

AVOCADO'S MET GARNALEN

Snij het vruchtvlees uit de avocado's, maar laat een halve centimeter dikte in de schil zitten. Besprenkel direct de helften en het losse vruchtvlees met citroensap.
Snij het vruchtvlees in kleine blokjes en meng die met de garnalen. Flink peper en zout erover.
Roer de ingrediënten voor de saus goed door elkaar en meng met de avocado-garnalen vulling, maar hou een beetje apart.
Vul de avocadohelften met het mengsel en lepel er tenslotte de rest van de saus over.
Garneren met een takje dille en een plakje citroen.

Reken per persoon een halve avocado als een klein voorafje.

GEVULDE TOMATEN MET HOLLANDSE GARNALEN

Op dezelfde manier maak je gevulde tomaten.
Kies dan voor Hollandse garnalen.
Hol 4 tomaten uit met een lepeltje, bestrooi met zout en laat een half uurtje rusten.
Voor de vulling een ons garnalen mengen met de saus.


600 gram kipfilet
voor de marinade:
1 borrelglaasje Noilly Prat (of droge witte wijn)
sap van een halve citroen
1 dl crème fraiche
50 gram boter
1 theelepel herbes de provence
1 theelepel pesto
zout en peper
1 dl crème fraiche
2 eetlepels cognac

 

KIPFILET MET CITROENROOMSAUS
De kip in lange dunne repen snijden.
Maak een marinade van de crème fraiche met de drank en het citroensap en de overige ingrediënten.
Smeer de kipreepjes ermee in en laat een paar uur – of overnacht - staan.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De kip uit de marinade halen, laten uitlekken en in een ovenschaal leggen.
Smelt de boter met de kruiden en de pesto. Bestrijk de kipfilets met de gesmolten kruidenboter en laat ze in de oven op in 20 min gaar stoven. De kip laten afkoelen.
Nu kan er nog een sausje over.
Meng nog 1 dl crème fraiche met een paar lepels cognac en schenk dat over de kip.
Leg de filets netjes in het gelid op een schaal. Een mooi hapje voor een zomerbuffet.

 


 

 

 

 

     
terug naar Home terug naar Inhoud Summertime Suggesties